Webinar Sportvoeding
De belangrijkste aandachtspunten:
- zorg dat je de basis op orde hebt: veel sporters eten structureel te weinig van de juiste bouwstenen
- zorg voor een stabiele inname van vetten (20% van totale calorie-inname): met de inname van essentiele vetten voorkom je tekorten van vitamines A, D, E en K.
- zorg voor een stabiele inname van eiwitten (1,2-1,6gr/kg): laat je niet verleiden door de proteïne-hype - een gezond voedingspatroon bevat je al de eiwitten die je nodig
hebt.
- varieer de inname van koolhydraten naar behoefte (6-12gr/kg): afhankelijk van de intensiteit van de training/inspanning, neem je vóórafgaand aan je trainingen meer of minder koolhydraten tot
je.
- beperkt de inname van vetten en eiwitten (vezels) voorafgaand aan je inspanning: wacht er mee tot na afloop om maag-darmproblemen te voorkomen.
- gebruik de eerste 30'-90' na je inspanning om het beste glycogeenvoorraadherstel te bewerkstelligen: het lichaam is dan het beste in staat om reserves weer aan te vullen, mn als je de inname
tot 1,2gr/kg beperkt.
- plan een herstelloop om tekorten aan te vullen: met de hersteltraining creëer je een nieuwe kans voor de spieren om glycogeenvoorraden versneld aan te vullen.
- hydrateer, zowel tijdens inspanning als daarbuiten: voldoende vocht zorgt voor een verbeterde opname van voedingsstoffen en beperkt het verlies van prestatievermogen tijdens inspanning.
Deze introductie smaakt naar meer: binnenkort organiseren we een vervolg voor iedereen die de diepte in wil. We volgen een marathonloper in aanloop naar zijn
doelwedstrijd. Hoe gaat hij te werk in aanloop naar zijn marathon om zijn trainingen te optimaliseren? Welke keuzes maakt hij, wanneer? En hoe verschilt zijn voorbereiding qua voeding voorafgaand
aan én tijdens de marathon, van de 5km, 10km en halve marathon die hij als voorbereidingswedstrijden op zijn marathon loopt?
Interesse kun je alvast hier melden.