Hoe richt jij jouw training in?

Hoe ziet jouw training er uit?

 

Door de gemiddelde hardloper wordt die vraag vrijwel altijd beantwoord door het aantal kilometers die per week zijn gelopen. Met andere woorden: het overgrote deel van de tijd die onder "training" valt, zo niet de volledige tijd, wordt hardlopend doorgebracht. Zelden of nooit wordt de vraag beantwoord door een opsomming van de verschillende aspecten van training die de sporter beter kunnen maken.

 

Hoe zit dat bij jou?

 

Welk deel van jouw trainingsuren breng je hardlopend door? En welk deel van jouw training sta je stil bij andere aspecten van hardlopen en training? 

 

Waarom stel ik je deze vraag? Niet in de laatste plaats omdat hardlopen een sport is met een hoog risico op het oplopen van blessures. Sommige lopers halen daardoor de finish niet tijdens een wedstrijd, veel anderen halen de start niet eens. Dat werkt demotiverend, terwijl hardlopen je zo geweldig veel kan brengen. Vaak zijn blessures te voorkomen, vooral door te kijken wat de loper onder "training" verstaat.

 

Want sta jij wel eens stil bij jouw loopvaardigheid en looptechniek? Train je specifieke aspecten van het hardlopen, door daarvoor de tijd te nemen tijdens een warming up of cooling down? Hoe zit het met jouw specifieke kracht, lenigheid en mobiliteit? Zorg je goed voor jouw lichaam, in de vorm van hydratie en voeding, zowel voor, tijdens als na het lopen? Heb je wel eens last van maagklachten tijdens het lopen, maar neem je niet de tijd om uit te zoeken wat die maagklachten veroorzaakt? Heb je regelmatig een stijve achilles als je wakker wordt, maar loop je dat er wel weer uit? Neem je voldoende rust, slaap je goed, gun je het lichaam de tijd voor adaptatie op de trainingsbelasting? Staar je je blind op een doel of vertrouw je het proces? Heb je plezier in het hardlopen?

 

Ik wil je uitdagen na te denken over jouw training, Waar leg jij de nadruk en wat doe je goed? Waar zou jij nog kunnen verbeteren? 

 

Hopelijk helpt het je jouw training te herstructureren en verbeteren. 

 

Volgende

Ritme


Nog niet overtuigd, heb je een vraag of heb je misschien een ander voorstel voor begeleiding? Neem contact met mij op.


Let's Go Running!

René Koolwijk

rene@letsgorunning.nl

AMSTERDAM | RHENEN | WAGENINGEN

BTW: NL002114327B08 | KVK: 66166284