Ritme.

Ritme. 

 

Ritme is een regelmatige herhaling volgens een bepaald patroon. Het is een serie van onderbrekingen of accenten. Ritme is overal. Het maakt muziek, het brengt poëzie tot leven, is zichtbaar in de natuur. Ritme stuurt ons leven. 

 

Ritme is bovenal onmisbaar voor de hardloper. Hardlopen is ritme.

 

Maar ritme is geen vast patroon. Zoals de dag langer is in de zomer, dan in de winter, zal de hardloper willen variëren in zijn trainingen. De constante is dat de zon dagelijks op komt, dat de loper regelmatig loopt. De variatie maakt het lopen leuk, uitdagend en attractief. De basis is vaak, regelmatig en consistent lopen, de intensiteit mag soms omhoog

 

Net zo belangrijk als training is rust. De loper zal dus ook regelmatig niet moeten lopen, om progressie te boeken. Volg je een schema, beschouw dat dan als richtlijn, en laat het jouw ritme volgen, in plaats van het schema jouw ritme dicteert. Doe intensieve trainingen op rustige dagen waarin je weinig stress ervaart. Kies rustige trainingen als jouw lichaam en geest daarom vragen.

 

Het is belangrijk dat een hardloper gevoel krijgt voor zijn ritme. Wanneer loop ik lekker? Loop ik liever 's avonds of ‘s ochtends? Voor of juist na mijn werk?

 

Ritme is ook cadans. Een van de belangrijkste aspecten van ritme binnen hardlopen is de pasfrequentie. Lopers met een goede pasfrequentie vallen vaak direct positief op. De ideale pasfrequentie is persoonlijk, maar de meeste lopers zijn gebaat bij een hoger ritme. Het ritme waarmee hij loopt, bepaald voor een groot deel zijn efficiëntie. Ook hier is variatie het onderscheidende kenmerk: de loper moet zijn pasfrequentie kunnen variëren, naar gelang het terrein (omhoog, vlak, omlaag), zijn snelheid of vermoeidheid. 

 

Hoe zit dat bij jou? Let de volgende keer dat je gaat lopen eens op jouw ritme. 

 

Vorige 

Hoe richt jij jouw training in?

Volgende

Train jouw voeten


Nog niet overtuigd, heb je een vraag of heb je misschien een ander voorstel voor begeleiding? Neem contact met mij op.


Let's Go Running!

René Koolwijk

rene@letsgorunning.nl

AMSTERDAM | RHENEN | WAGENINGEN

BTW: NL002114327B08 | KVK: 66166284