Trainingsprincipes.

Ik geloof in de volgende trainingsprincipes, die voor de meeste lopers in de meeste gevallen tot verbetering van hun loopprestaties zullen leiden: beweeg vaak, eet gezond en relax en zorg goed voor jouw lichaam.

 

Beweeg vaak

Train consistent tenminste 5 dagen per week. Loop zoveel en zo vaak als je kunt. Het meeste van de tijd dat je loopt, loop je "easy": een tempo dat gemakkelijk aanvoelt en op welk tempo je nog prima een gesprek kunt voeren. "Easy" lopen is meer dan rustig dribbelen: het is bewust lopen met goede vorm en techniek. Neem af en toe een rustdag als je daaraan toe bent. Lopen moet leuk blijven. Begin je dat gevoel te verliezen, of heb je geen zin om te gaan, kies dan voor rust. Minder doen is een optie.

 

Voeg soms, maar zeker niet altijd, intensiteit toe aan jouw looptrainingen. Varieer. Voeg korte, maar intensieve herhalingen heuvelop van circa 20 seconden, gemiddeld 2x per week, toe aan een rustige loop. Loop 3 van de 4 weken relatief korte (4') of relatief lange (16') herhalingen op (zeer) hoog tempo. Loop regelmatig, als het lukt wekelijks, een lange duurloop (tot maximaal 2,5 - 3 uur) in een mooi gebied. Ga trailen. Loop af en toe op blote voeten, bijvoorbeeld in het zand of op gras. Geniet.

 

Training is niet alleen lopen. Voeg daarom 1, maar liever 2x per week krachttraining toe aan jouw trainingsregime. Een full-body regime volstaat, waarbij je rekening houdt met de specifieke, excentrische vereisten van het hardlopen. Loop binnenshuis vaak op blote voeten.   

 

Als ik drie pijlers zou moeten noemen die jou succes brengen, dan zijn het de volgende drie, die onderling sterk verbonden zijn:

1) Train consistent: consistentie in training is nummer 1 als het gaat om progressie. 

2) Wees geduldig: trainingseffecten kosten tijd voordat zij zich openbaren, wees daarom geduldig en forceer niet.

3) Loop met een plan: weet van elke afzonderlijke training het trainingseffect dat je wil nastreven. 

 

Eet gezond

Kies een gezond dieet dat vooral uit planten (groente, fruit) bestaat. Kies voeding dat jouw grootouders als zodanig kunnen identificeren. Blijf weg geraffineerde producten. Houd bij het eten rekening met de training die je net gedaan hebt, en die morgen op het programma staat. 

 

Relax en zorg goed voor jouw lichaam

Beter worden is meer doen dan alleen trainen. Rust (en slaap) is heel belangrijk om progressie te blijven boeken. Voeg yoga, meditatie of een andere ontspanningsoefening toe aan rustdagen. Zorg voor je voeten. 

 

 

Bovenstaande principes en regels helpen je een blessure bestendige en duurzame hardloper te worden die het plezier in de sport behoudt en gemotiveerd is om nieuwe uitdagingen aan te gaan!

 

Vorige 

Boeken


Nog niet overtuigd, heb je een vraag of heb je misschien een ander voorstel voor begeleiding? Neem contact met mij op.


Let's Go Running!

René Koolwijk

rene@letsgorunning.nl

AMSTERDAM | RHENEN | WAGENINGEN

BTW: NL002114327B08 | KVK: 66166284