Without a goal you can't score.

Heb je soms ook zo'n moeite om te gaan lopen?  

 

Ik wel. Wat gaat er door mijn hoofd?  

 

Het is te vroeg. Ik kan nu nog even blijven liggen. Misschien moet ik eerst nog even koffie drinken voordat ik ga? Mijn mail checken? Het is nog donker buiten. Misschien regent het, is het koud. Ik moet nog boodschappen doen. Ik moet nog wat werk doen. Ik ga straks wel. Ik voel me nog wat vermoeid. Ik heb gisteren nog gelopen en het was een lange dag. Ik kan ook morgen gaan?   

 

Er lijken soms wel meer redenen te bestaan om niet te gaan, dan wel. Wat zet jou ertoe wél te gaan lopen?  

 

Jouw motivatie om te gaan lopen is de sleutel.  

 

Wat kan helpen om jouw motivatie hoog te houden, is het stellen van doelen. Er bestaat een duidelijk verband tussen het stellen van doelen en uiteindelijke prestaties. Dat is zo in het dagelijks leven, in werk, en dat is evengoed van toepassing op hardlopen. Het stellen doelen draagt bij het behalen van een bepaald resultaat. Ongeacht jouw zin om te gaan lopen. 

 

De meest effectieve resultaten worden geboekt wanneer doelen gesteld worden die zowel specifiek zijn, als uitdagend. Het kan dus enorm helpen jezelf ambitieuze, maar realistische doelen stellen. Bijvoorbeeld: ik wil een marathon onder de 3 uur lopen, of: ik wil de 10km onder de 50 minuten finishen.  

 

Er is echter een nuance: soms is het genoeg om “je best te doen”, in plaats van specifieke doelen te halen. Dat kan zijn op het moment dat iemand begint, bijvoorbeeld iemand die net start met lopen, of een nieuwe trainingsmethodiek omarmt. Soms is het ook voldoende om een wedstrijd te finishen (denk aan een marathon), en is de eindtijd ondergeschikt aan dat ultieme doel.    

 

Extrinsieke motivatie alleen is vaak echter niet voldoende. De intrinsieke motivatie van de hardloper komt van binnen en beantwoord de vraag: waarom loop ik hard? Die vraag wordt waarschijnlijk beantwoord met een positief begrip. Je loopt hard omdat je het leuk vindt, je er plezier in hebt, je je goed voelt als je loopt of hebt gelopen of om beter te worden.  

 

Hardlopen om beter te worden en voor plezier is de beste motivatie en geeft de grootste kans op succes. Een geplande wedstrijd en / of een ambitieuze doelstelling kan je helpen de regenachtige of drukke dagen dat je liever binnen blijft, te overwinnen. 

 

Is er ook een gevaar van doelen stellen? Bestaat zoiets? Ben jij bijvoorbeeld in staat jouw doelen bij te stellen kort voor of tijdens een wedstrijd als de omstandigheden jouw doel onmogelijk maken? Wat als je een pijntje voelt een paar weken voor die voor jou zo belangrijke wedstrijd? Houd je vast aan jouw doel en laat je dat pijntje een blessure worden, of stel je jouw doelstelling bij?

 

Ritme, routine en gewoonten zijn allen krachtige tools om jouw loopdoelen te halen. En om wat je start, ook daadwerkelijk vast te houden.  

 

Zo weet ik dat het trainen van mijn voeten, enkels en kuiten super belangrijk zijn om niet alleen sneller te lopen, maar ook blessurevrij te blijven. Een aantal oefeningen behoren tot mijn vaste routine. Ik merk dat ik er baat bij heb als ik ze doe, en ik merk het ook als ik ze een paar dagen niet doe.  

 

Juist om de regelmaat er in te houden, heb ik twee strategieën ontwikkeld die voor mij heel goed werken. Ten eerste voer ik de oefeningen altijd uit als ik heb hardgelopen, direct bij thuiskomst. De uitvoering van de oefeningen vereisen geen materialen, alleen een trap. En die kom ik altijd tegen nadat ik thuis kom en voordat ik onder de douche spring. Ten tweede voer ik de oefeningen uit als ik aan het bellen ben, kook of op andere geschikte momenten. Niemand die het merkt dat ik 2-3 minuten met enkele specifieke krachtoefeningen bezig ben terwijl ik een gesprek voer.  

 

Behalve ikzelf, op de weg of op de trails. 

 

Focus op het proces, en stel doelen als hulpmiddel om je ergens te krijgen. Plan af en toe een (lokale) wedstrijd en creëer gewoonten om gemakkelijk steeds wat beter te worden. 

 

Vorige

Mitochondria: de sleutel tot succes

Volgende

Unbreakable


Nog niet overtuigd, heb je een vraag of heb je misschien een ander voorstel voor begeleiding? Neem contact met mij op.


Let's Go Running!

René Koolwijk

rene@letsgorunning.nl

AMSTERDAM | RHENEN | WAGENINGEN

BTW: NL002114327B08 | KVK: 66166284